Jazz Linux forum

*
Witamy, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj. Wrzesień 07, 2010, 04:55:07

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji

Strony: [1]
  Drukuj  
Autor Wątek: Jak mam zrobic internet z Neti linia tp. Jaki program..  (Przeczytany 223 razy)
Dawid
Nowy user
*

Reputacja 0

Email
« : Październik 27, 2009, 07:46:50 »

Tak jak w temacie nie mam pojęcia jak na tym systemie zrobić mam internet. A jak chce zainstalować  pakiety z płyty ISO Jazz to wywala ze z netem nie może się połączyć i nie instaluje potrzebnych mi programów.
Mój modem to Thomson speedtouch 330-black(czarny). Internet z Neti na lini tp. Proszę o odpowiedz. Próbowałem zrobić internet za pomocą Linnet 0.1 oraz net 0.4 i programy oba nie potrafią wykryć modemu robię według poleceń jakie dają autorzy tych projektów. I dlaczego jak chce zainstalować pakiety z płyty  to odpala się program do instalacji klikam instaluj i wyskakuje ze nie może się połączyć z internetem i coś tam sprawdzić i nie instaluje w końcu danego pakietu. Użytkowałem 2 lata Ubuntu i postanowiłem spróbować waszej dystrybucji a później kto wie może będę w stanie pomóc w rozwoju projektu...np tworzyć paczki jak się nauczę. Uśmiech
Dawid
Nowy user
*

Reputacja 0

Email
« Odpowiedz #1 : Październik 28, 2009, 09:27:43 »

Terminal pokazuje mi coś takiego jak chce modem zainstalować. Może wiecie o co chodzi.

[dawid@localhost ~]$ su
Hasło:
[root@localhost dawid]# cd '/home/dawid/Desktop/Linnet 0.1zz'
[root@localhost Linnet 0.1zz]# ./linnet -i
 _ _                  _      ___   _
| (_)_ __  _ __   ___| |_   / _ \ / |
| | | '_ \| '_ \ / _ \ __| | | | || |
| | | | | | | | |  __/ |_  | |_| || |
|_|_|_| |_|_| |_|\___|\__|  \___(_)_|
Strona projektu: www.linnet.cba.pl

Opcje instalacyjne. Wybierz wlasciwa:
1-Sprawdzenie systemu czy jest gotowy do instalacji
2-Instalacja(modemu+konfiguracja polaczenia)
3-Instalacja(modemu)
4-Instalacja(konfiguracja polaczenia)
3
sh: lsusb: command not found
Polaczenie nawiazujemy poprzez wydanie komendy: "pppd call linnet"
Lub poprzez uruchomienie ./linnet p
[root@localhost Linnet 0.1zz]#
Proszę o odpowiedz  bo Jazz jest tego warty abym i ja na nim mógł pracować.
Tuptus
Administrator
Nowy user

Reputacja 2

« Odpowiedz #2 : Październik 31, 2009, 07:20:30 »

Niestety nie wiem jak sobie poradzić z modemem speedtouch.
Co do instalacji pakietów:
1. instalację pakietu wykonujemy poleceniem rpm (więcej w "man rpm") - to jest podstawowe polecenie, cała reszta to nakładki na rpm
2. w katalogu /etc/yum.repos.d znajdują się dwa rodzaje plików: *-Base.repo i *-Media.repo; zmień nazwę plików pierwszego rodzaju dopisując jakiś ciąg na końcu natomiast w plikach drugiego rodzaju zmień "enabled=0" na "enabled=1" - teraz polecenie "yum" (czyt. man yum) nie będzie pytać o inet tylko zażąda płyty z pakietami.

Więcej o wykorzystaniu pakietów znajdziesz na http://jazzlinux.org.pl/tiki-index.php?page=Managing+Software+with+yum
Dawid
Nowy user
*

Reputacja 0

Email
« Odpowiedz #3 : Listopad 05, 2009, 10:43:16 »

Problem z instalacja plików rozwiązałem tak rpm -ivh plik.rpm  W ten sposób instaluje paczki ale ciężko z tym modemem jest dojść do ładu narazi czasu nie mam na to(studia, nauka). A projekt adsl-manager obsługuje  i potrafi sobie poradzić z tym modemem.
Rysio
Nowy user
*

Reputacja 0

Email
« Odpowiedz #4 : Czerwiec 17, 2010, 01:51:50 »

Jest jeszcze rozwiązanie takowe, nabywasz sobie normalny modem (normalny uznacza taki który wpinasz sobie do komputera poprzez kabelek sieciowy RJ-45 i zasilany zewanętrznym zasilaczem wtyczkowym) i wtedy nie potrzebujesz żądnych sterowników do tegoż sprzętu.
 A i nie polecam tutaj produktów NETGEAR (bo to dzieci MICROSOFTU) ale tutaj powodem nie są jakieś uprzedzenia tylko zetknąłęm sie z takowym sprzętem osobiście - powód jest taki że pozwala sie konfigurować poprzez HTTP tylko jedyną słuszną przeglądarką www !! Skandal ale cóż.
 Co do innych produktów nie miałem z tym problemów (D-link Linksys Microcom Septri) Jak coś sobie zakupisz to samo ustawianie/konfiguracja nie powinno stanowić problemu.
 Jedynie tutaj decyzja czy chcesz sobie to zrobić jako Bridge czy tesz jako Router.
 Konfiguruje się te sprzęty zazwyczaj na adresie 10.0.0.2 lub 192.168.1.1 ale nie musi to być regułą.
Strony: [1]
  Drukuj  

Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Powered by SMF 1.1.10 | SMF © 2006-2009, Simple Machines LLC

Prawidłowy XHTML 1.0! Prawidłowy CSS! Dilber MC Theme by HarzeM